Manhattan Center, Brussel

Locatie
Espace Nord – Brussels, Belgie

Type
Binnenstedelijke herontwikkeling

Functie
Mixed-use, Kantoren, Retail, Parkeren

Werkzaamheden
Ontwikkelmanagement

Architect
Jaspers Eyers Architects

Opdrachtgever
ICON Real Estate

Website project

https://manhattanbrussels.com/

Programma

  • 45.000m2 BVO bestaande bouw,
  • 12.000m2 BVO commercieel
  • ca600 parkeerplaatsen
  • BREEAM Excellent

Toelichting

Het Manhattan Center is een iconische wolkenkrabber in Brussel. Het complex bevindt zich net buiten de Brusselse binnenstad op het grondgebied van de gemeente Sint-Joost-ten-Node, langs de Bolwerklaan (Kleine ring), naast het Rogierplein. De locatie maakt oorspronkelijk deel uit van het Manhattanplan hetgeen een ambitieus project uit de jaren zestig was om de Noordwijk van de Belgische hoofdstad Brussel te vervangen door een Brussels World Trade Center. De Noordwijk ligt vlak bij het station Brussel-Noord.

Het Manhattan Center is gebouwd in 1972 en heeft een hoogte van 102 meter. Het multifunctionele complex biedt naast kantoren, verschillende horecagelegenheden, een fitnesscentrum en een commerciële plint. Naast het Manhattan Center kantorencomplex bevinden zich twee hotels, het Sheraton hotel aan de oostzijde (Rogierplein) en het Thon hotel aan de zuidzijde.

Het complex is door ICON Real Estate aangekocht en wordt geheel gerevitaliseerd, de bestaande kantoortoren wordt gestript en opnieuw opgebouwd, de vloervelden worden vergroot en er worden 2 verdiepingen op het complex gebouwd. Het hele project wordt verduurzaamd en zal voorzien worden van BREEAM Excellent label.
Door Reales wordt het gehele ontwikkelmanagement namens opdrachtgever ICON Real Estate uitgevoerd, binnen de opdracht is de gehele structurering van de ontwikkeling evenals uitwerking van ontwerp, aanbesteding en realisatie van het project gerealiseerd.